Facebook

Блестящо представяне на ТС „Импулс“ и ФТС „Зора“ на фестивал в Турция

Публикация   14:35     08 Юли, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     74

Талантливите младежи на Танцов състав „Импулс“ и Фолклорно-танцово студио „Зора“ към Общинския младежки дом се завърнаха от Международния фестивал за традиционни танци и музика „Троя“ в гр. Чанаккале, Турция. В тазгодишното издание участваха фолклорни танцови и хорови групи, оркестри, мажоретни състави, детски и младежки групи от България, Турция, Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина, Сърбия и Индонезия. Участието на русенските състави се осъществи с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“.

Събитието се проведе на специално построена сцена до емблематичния троянски кон на брега на Чанаккале. В две поредни вечери фестивалната програма стартира с пищно дефиле по улиците на турския град. Съставите бяха представени на сцената, където показаха традиционни костюми и национални флагове.

Танцов състав „Импулс“ участва с две от своите групи – „Лолипоп“ и „Напреднали“, които представиха съвместен блок от танци в концертните вечери. Младежите от „Зора“ представиха програма от танци, специално подготвени за фестивала. Изпълненията на двата състава се радваха на бурни аплодисменти.

Ръководилите на съставите Петя Бонева и Милена Лазарова (ТС „Импулс“) и Ренета Стефанова (ФТС „Зора“) бяха специално отличени с плакет и грамота за участие.

По време на посещението си в турския град участниците имаха възможност да изучават танци на различните държави, както и да посетят местните забележителности и Община Чанаккале.

Фестивалът няма конкурсен характер и негова цел е да събере различни групи от различни страни заедно, за да покажат своята култура и нация чрез танци, музика и интересни национални носии.

С това свое участие изпълнителите от двата състава завършиха успешно творческия сезон.

Културен Афиш
Концерт на Биг Бенд Русе на

Прочети още