Facebook

27 август - 129 години от създаването на БТС

Публикация   14:31     27 Авг, 2024 /     Диана Георгиeва, ОП    /     54

На 27  август през 1895 г. на Черни връх във Витоша, под ръководството на писателя Алеко Константинов (Щастливеца) се поставят основите и е създаден БТС.

Макар че е известен като организация главно за пешеходен туризъм, БТС насърчава и други форми на туризъм и отдих, както и развиването на  родолюбива, природолюбива и екологична дейност, а също така стимулира специфични спортове като алпинизъм, спортно ориентиране, спелеология (пещернячество).

Сред най-значимите и популярни инициативи на БТС са  Движение „100 национални туристически обекта“, водещо началото си от 1966 г. , преминало по-късно в Движение „Опознай България – Стоте национални туристически обекта“.

Целта на движението е да насърчи туристите да се запознаят с някои от най-значимите туристически обекти в България. Те включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. В списъка на 100-те национални туристически обекта са и Къща-музей „Захарий Стоянов“ и  „Пантеон на възрожденците“ в Русе, Ивановските скални църкви, Басарбовския манастир, манастир „Света Марина в с. Каран Върбовка  и  Музей „Освободителна война“ в гр. Бяла.

Към днешна дата  на територията на русенска област активна дейност развиват пет туристически дружества, като три от тях са на територията на Община Русе - СТПД” Академик” към РУ, ТД ”Приста” и  ТД ”Сексагинта-Приста”.

Културен Афиш
Пореден концерт на RUSSE JAZZ SYNDICATE под надслов

Прочети още