Facebook

„Набуко“ на Верди е подаръкът за русенци от Държавната опера и Община Русе

Културният глад на аристократичен Русе е причината за нови и нестандартни идеи. Като тази за спектакъл под открито небе в центъра на стария Русчук, който ще се превърне в древен Йерусалим и Вавилон, макар и само за една нощ.

Това лято е по-различно за всички нас предвид усложнената епидемична обстановка. Но дейците на културата не спят спокойно, щом става въпрос за изкуство и опера. Идеята е на път да се осъществи, а от русенци се иска единствено присъствие.

Държавна опера Русе и Община Русе предлагат нещо ново и нещо различно – опера под звездите.

Заповядайте на 6 август, от 21:00 часа, на площада пред Операта, за да гледате „Набуко“ на Джузепе Верди.

Заслужава си да видите всички 150 артисти, които ще влязат в ролите на войници, офицери, жреци и хора от народа на Йерусалим и Вавилон. Властните и неудържими в силата си вавилонски завоеватели изпълват сцената с неустоима енергия и покоряващ блясък. Трагичните образи на поробените юдеи затрогват до сълзи с неописуемо вълнение, особено при един от гениалните музикални моменти – Хорът на евреите, безжалостно прогонени в пустинята от настъпващата безпощадна асиро-вавилонска армия.

Спектакълът е специално адаптиран сценично за отрито пространство. Режисьор е Аделаида Якимова – Фурнаджиева, а на диригентския пулт ще застане Димитър Косев, известен като диригента на русенската опера, чиито стил е между класическата и рок музиката.

Спектакълът ще бъде с вход свободен, но покрай сцената и местата за публиката ще бъдат поставени урни, в които всеки, който желае, ще може да дари средства за русенската опера – за да може да я има още дълго време.

Община Русе подкрепя и помага за развитието на културата, както и на всички творци и артисти, отдали се на културния живот.

  Добави в моя календар
Културен Афиш
XVII Международен танцов фестивал

Прочети още

ПРИЛЕПЪТ
  09 юни, 2020