Facebook

Стартира информационната кампания „Преоткрий Русе – градът на първите неща“, част от комуникационната инициатива „Европа в моя регион“

Публикация   11:12     05 Май, 2022 /     ОП „Русе Арт“   /     10

Поредица от осезаеми промени и дейности за местните общности, постигнати в Русе, са разгърнати като част от съвместна инициатива на Община Русе и Европейския съюз

През последните години в Русе са извършени много промени - от обновяването на центъра на града (улица "Александровска" от площад „Свобода“ до площад "Батенберг") до по-скорошното озеленяване на обществените зони за отдих край река Дунав, обновяването на детските площадки и централното градско осветление.

Те са направени с подкрепата на Община Русе и Европейския съюз и се представят на вниманието на гражданите по време на едномесечна информационна кампания под мотото "Преоткрий Русе - градът на първите неща". Кампанията ще продължи до 30 май. Тя е част от съвместната комуникационна инициатива "Европа в моя регион", която представя действията на Европейския съюз за регионите в цяла Европа.

Инвестициите в реконструкцията и рехабилитацията на пешеходните зони в централната градска част, обновяването на зелените площи, изграждането на детски и спортни площадки, както и на велоалеи, са на стойност над 20 млн. лв. Образователната инфраструктура е ремонтирана и санирана, изградени са спортни площадки, а прилежащите дворове са озеленени. Реализацията им е част от цялостен, интегриран подход на градско възстановяване и развитие, обединяващ всички обекти в единно архитектурно-пространствено, тематично и ландшафтно решение.

Участващите регионални и европейски партньори ще представят по-подробно тези постижения по време на пресконференция на 9 май (Деня на Европа) на площад Батенберг в 10 ч.

На русенци са предложени и редица обществени инициативи:

Фотоконкурс "Преоткрий Русе“*, който има за цел да привлече вниманието към обновените централни части на града. Трима участници с най-добрите снимки ще бъдат наградени с професионална семейна фотосесия, както и с две семейни вечери. Конкурсът е подкрепен от популярния актьор и музикант Александър Сано, който ще бъде член на журито.

„Като човек, прекарал голяма част от живота си в Русе, се чувствам щастлив и горд да виждам любимия си град да се развива. Но за да бъде по-осезаема промяната, е важно всеки един от нас да я усети и да стане част от нея. Точно заради това призовавам всички да се включат в конкурса и да покажат как те виждат Русе и защо нашият дунавски град е толкова специален“, коментира Александър Сано.

Образователна игра започва на 9 май по случай Деня на Европа с участието на местния инфлуенсър Мирослав Митев и ученици от основното училище "Любен Каравелов", финансирано от Европейския Съюз.  „Преоткрий Русе: Играта“ се състои от 8 загадки, скрити по маршрут от градски забележителности. До края на юни всяко дете и неговото семейство ще могат да се включат в търсенето на съкровищата на Русе, като сканират QR код и намерят отговорите на забавни въпроси.

За „Европа в моя регион“:

„Европа в моя регион“ е съвместно създадена комуникационна инициатива, която има за цел да представи действията на Европейския съюз за регионите в цяла Европа. Заедно с регионите партньори и финансираните от ЕС проекти, Европейската комисия създава инструменти и възможности за диалог с гражданите и ги запознава с постиженията на проектите в близост до тях, благодарение на усилията за съвместно финансиране от страна на ЕС и регионите.

„Европа в моя регион“ е и възможност за изграждане на партньорства между регионите с цел провеждане на регионални кампании с местна насоченост, предлагащи развлекателни дейности в близост до популярни места, които са част от регионалната идентичност. Специално внимание се отделя и на дейностите, в които участват ученици.

От 2021 до 2023 г. близо 40 подобни проекта ще бъдат организирани в 8 целеви държави: България, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия и Румъния.

Повече информациия на:

https://ec.europa.eu/regional_policy/bg/policy/communication/euinmyregion/regional_campaigns?r=BG01

https://www.facebook.com/events/384503720251172

За допълнителна информация, моля, свържете се с M3 Communications Group, Inc. на press@m3bg.com или на 02/ 818 70 10.

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още