Facebook

Четвъртата изложба „Миналото днес“ представя Русе отвисоко

Публикация   11:22     15 Юли, 2022 /     ОП „Русе Арт“   /     10

Традиционната изложба „Миналото днес“, която се реализира по идея на Държавен архив - Русе, с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“ и „Експрес Сервиз“ ООД, бе открита снощи. Таблата са експонирани в центъра на града, по ул. „Александровска” срещу Съдебната палата, и ще останат там до късна есен.
Изложбата „Миналото днес“ е опит да се направи връзка между миналото и настоящето на Русе, като по иновативен начин покаже на широката общественост какъв е бил градът в средата на ХХ в. и днес. Четвъртото поредно издание на изложбата ни представя града отвисоко. Експонираните архивни снимки се съхраняват в Държавен архив – Русе и са заснети от самолет. До тях са съпоставени фотоси от настоящето, заснети с дрон от най-добрите фотографи на Русе – Явор Мичев и Милчо Йовчев. Изложбата представя определени райони от града: пл. „Свобода”, пл. Батенберг, бул. „Цар Освободител”, Парка на младежта и др. Контрастът, който се получава между старата архивна снимка и сегашната, е изключително любопитен и показва на хората как се е променил Русе за повече от половин век. Повече информация за трансформацията на града е представена в кратката история (на български и английски език) на всяко от 11-те табла.
В Русе си заобиколен от „минало”, просто трябва да се знае, да се помни, да се предава на идните поколения. Това е град с импозантна бел епок архитектура, с малки, спретнати площади, сякаш парченце от Виена се е отчупило и доплувало по Дунава. Историческите сгради са тези, които не просто формират облика на града, но са и истински "ракли със спомени" на градската памет и история. Съхраняването на културно-историческото наследство на страната ни през вековете и занапред трябва да е мисия на всеки.
На откриването присъстваха Златомира Стефанова – председател на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, Елена Минкова – изпълнителен директор на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, Толя Чорбаджиева – началник на Държавен архив – Русе, Цветелин Колев – мениджър на „Експрес Сервиз“ ООД и фотографите Явор Мичев и Милчо Йовчев.

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още