Facebook

Филм ще отбележи 8-вековната история на Ивановския скален манастир

На 14 юли от 18 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание ще бъде официалната премиера на документалния филм „1218 година: срещата на преобразяването“. Той е част от програмата за честването на 800-годишнината от основаването на Ивановския скален манастир.

Документалната лента проследява забележителната среща между новия български владетел Йоан II Асен и монаха Св. Йоаким, дошъл от Света гора, за да се засели в долината на Русенски Лом. Тази среща променя българската държава, а непосредственият резултат е   основаването на Ивановския скален манастир чрез щедро дарение в злато, направено от младия Йоан II Асен.

Благодарение на голямата слава на Св. Йоаким и на царската подкрепа манастирът бързо се разраснал, привличайки високообразовани монаси от целия Балкански полуостров, като се превръща в централна обител на Второто българско царство.

Фабулата на сценария е изградена чрез интервюта с историка проф. Пламен Павлов, музеолога проф. Николай Ненов, епиграфа доц. Коста Хаджиев и реставратора Албена Мазакова.

Автори на филма са иконографът Александър Стойков и операторът Николай Лазаров.

  Добави в моя календар