Facebook

София Филм Фест гостува в Русе от 11 до 13 ноември

След две поредни отложени поради пандемичната обстановка есенни издания на „София Филм Фест на път в Русе“, през тази година фестивалът отново ще гостува в крайдунавския град от 11 /петък/ до 13 ноември с впечатляваща програма. Кино форумът ще се проведе в зала „Европа“ на Доходното здание, като входът е свободен.

Програмата стартира на 11 ноември в 18 ч. със специалната прожекция на най-новия филм на Станимир Трифонов, заснет изцяло в Русе. Блаженият е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. Според думите на режисьора това е психологическа любовна драма, като в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев „Боби Блажения и другия американец“. Разказът е за една непорочна любов, търсенето на безценно лекарство и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ – Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек. Бомбардировките в София през януари 1944 година погубват разсъдъка на младия Боби (в ролята Александър Тонев), но той спасява невинната си душа.

В актьорския екип на „Блаженият“ участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Любен Чаталов и покойната Лорина Камбурова. Сценаристи са Емил Андреев и Боряна Дукова, оператор е Кирил Проданов, композитор – Георги Стрезов. Продуцент е Пламен Йорданов „Inkoms Project“ в копродукция с БНТ. Филмът ще бъде представен в Русе от неговия режисьор и от част от творческия екип.

Вторият филм в първата фестивална вечер с начален час 20:30 е „Мрак“ – най-новата творба на сръбския сценарист и режисьор Душан Милич, копродукция между Сърбия, Дания, Италия, България и Гърция. „Мрак“ е въздействащ психологически трилър, като историята е директно свързана с последиците от войната в Косово, но със своята условност и метафоричност разказът придобива универсално звучене. Копродуцент на „Мрак“ е „РФФ Интернешънъл“ (Стефан Китанов и Мира Сталева) с подкрепата на Националния филмов център. Визията е от изключително значение за създаване на атмосферата във филма и тук блести с уменията си българският оператор Кирил Проданов, а гримът е дело на Петя Симеонова.„Мрак“ ще бъде представен в Русе от Стефан Китанов.

Традицията с представяне на интересни европейски анимации, които са предназначени за цялото семейство, продължава и на 12 ноември /събота/. От 11 ч. е впечатляващата адаптация на Лоренцо Матоти „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ по класическата едноименна книга на Дино Будзати, представен в програмата „Особен поглед“ на Кан. За да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир. За известно време… Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория.

Във втория фестивален ден зрителите ще могат да видят от 18 ч. „Как се научих да летя“ – най-новият филм на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Светкавици“  и „Когато порасна, ще стана кенгуру“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен на София Мийтингс през 2018. „Как се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия). Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София. Тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения.

Във филма има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас ТемниловГоляма част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медия студио. Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е копродуцент на проекта, в партньорство с Доли медия студио (Добромир Чочов), с финансовата подкрепа на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ България.

Съботната филмова вечер с начален час 20 ч. ще представи най-новата творба на грузинския режисьор Леван Когуашвили „Брайтън 4“. Филмът разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Оператор на филма е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд – Федон Папамайкъл. В главните роли са Леван Тадиашвили (двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба, с първа световна титла в София през 1971), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите – Ека Бичинашвили. Филмът е копродукция между Грузия, Русия, България и САЩ с подкрепата на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“. Продуцент от българска страна е Арт Фест (Стефан Китанов и Мира Сталева).

„Как се научих да летя“ и „Брайтън 4“ ще бъдат представени в Русе от продуцента Стефан Китанов.

Филмовият уикенд в неделя продължава с още една рисувана приказка. На 13 ноември, в 11 ч., каним малки и големи на „Пътешествието на принца“, разказано чрез рисунките на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. Възрастен потомък на знатен маймунски род попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. Филмът е дублиран на български език и може да се гледа и от най-малките.

В третата фестивална вечер от 18 ч. ще бъде представен най-новият филм на родения в Русе нашумял български режисьор Драгомир Шолев – „Рибена кост“, копродукция между България и Румъния, реализирана от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон. Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, но те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. Зад сценария на „Рибена кост“ стоят Драгомир Шолев, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, музиката е дело на Никола Груев – Kottarashky. Ролите са разпределени между Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и много други. Филмът е копродукция на България и Румъния с подкрепата на Национален филмов център и БНТ и ще бъде представен от част от неговия екип.

Финалът на „София филм фест в Русе“ ще бъде даден в неделя в 20:30 ч. с филма „Още по едно“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността. Филмът с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли получи „Оскар“ за най-добър международен филм и четири награди на Европейската филмова академия.

  Добави в моя календар
Културен Афиш
XVII Международен танцов фестивал

Прочети още