Facebook

Проект подпомага дигиталната публичност на българските фестивали

Публикация   14:46     20 Ян, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     17

Русенски фестивали, сред които и МФ „Мартенски музикални дни“, ще бъдат част от изследването на Българската фестивална асоциация

Русе е един от градовете, който ще бъде домакин на фокус форум по проекта на Българската фестивална асоциация (БФА) „Българските фестивали – дигитални перспективи“. Проектът, подкрепен от Национален фонд „Култура“ по Програма „Публики“, изследва качеството на дигиталните активности на повече от 50 български фестивала, членуващи в БФА, от градовете Бургас, Русе и Велико Търново.

В рамките на проекта, екип от експерти ще направи своеобразна „снимка“ на дигиталните активности на фестивалите и заедно с организаторите ще потърси по-добри пътища те да достигат до своите публики. Първоначалните наблюдения показват, че фестивалите сравнително често прибягват до възможностите за създаване на собствени уеб сайтове, страници и групи във Facebook, профили в Instagram и канали в You Tube. Дигиталните платформи са демократична форма на комуникация. За да бъдат в помощ на фестивалните организатори и потребителите са необходими професионални грижи, подплатени с високо качество и разнообразие на информационното съдържание.

Община Русе, като член на Българската фестивална асоциация (БФА), е част от проекта „Българските фестивали – дигитални перспективи“. „Фестивалите са едно от най-ценните постижения на съвременното общество като подпомагат развитието на икономиката, изкуствата и образованието. Популяризират традиции, но са и лаборатория за експерименти. Най-важното е широкият отзвук, който те имат сред публиката, а за това в наши дни най-много помагат социалните мрежи.“, аргументират участието си в проекта от Община Русе, организатор на Международния фестивал "Мартенски музикални дни“.

БФА  обединява фестивали с различна насоченост - кино, сценични и визуални изкуства, както в големите градове като София, Бургас, Русе и Варна, така и в по-малки населени места. Членове на БФА са едни от най-престижните форуми у нас като „Мартенски музикални дни“ в Русе, „Варненско лято“ във Варна, „Софийски музикални седмици“, „Сцена на вековете“ във Велико Търново, Международния София Филм Фест и др. Само година след създаването си БФА става член на най-голямата европейска фестивална мрежа EFA (https://www.efa-aef.eu/en/home/), която през миналата година чества 70 годишен юбилей. През 2014 г. БФА е избрана да изпълнява ролята на национален хъб в проекта на Европейската комисия „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (www.effe.eu). Благодарение на тази дейност редица български фестивали получават  лейбъла „Европейски фестивал“ като знак за качество, който предлага международно признание. Благодарение на Национален фонд „Култура“ активната дейност на БФА продължава през 2023 г. като възможност за прилагане и споделяне на най-добрите европейски практики.

Културен Афиш
XVII Международен танцов фестивал

Прочети още