Facebook

Над 300 деца взеха участие в конкурса рецитал „За да я има България”

Публикация   13:55     27 Фев, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     9

Приключи 19-ото поредно издание на конкурса за рецитал „За да я има България“, организиран от Общинския младежки дом в Русе. Литературният форум, който се проведе в Доходно здание, цели да съхрани и популяризира българската поезия и българското национално самочувствие у младите хора.

Над 300 деца и младежи от 1. до 12. клас се включиха през уикенда със свой собствен прочит на избрано от тях произведение, като по традиция тазгодишното издание премина отново в две направления – възрожденска поезия и следвъзрожденска и съвременна българска поезия.                

Най-много бяха децата в първа възрастова група – 180, а във втора – от 5 до 7 клас и трета – от 8 до 12 клас, участие взеха над 120 деца и младежи. Това постави журито пред истинско предизвикателство да отсее най-добрите участници, които рецитираха и изпълняваха творби на теми, свързани с отечеството, родината, свободата и освободителната борба, родолюбието, както и красотата на родната земя.

Журито на конкурса беше в два състава, както следва:

Първи състав: Мариан Савов - председател на журито, актьор, общественик, директор на  ОП „Русе–Арт“; Таня Тодорова - началник отдел „Образование младежки дейности и спорт“ към Община Русе; Мина Маринова-актриса и представител на Младежки дом;

Втори състав: Крум Гергицов – председател на журито, театровед, драматург, общественик; Таня Цветкова – актриса; Орлин Дяков – режисьор, актьор.

В награждаването в отделните направления и възрастови групи се включи и зам.-кметът Димитър Недев, който беше официален гост на събитието. Кметът на Община Русе изпрати поздравителен адрес, в който благодари на всички участници, организатори, преподаватели и родители за стимулирането на интереса на все повече деца и младежи към творчеството на българските автори.

 „За да я има България” е конкурс за индивидуални изпълнители на произведения от български автори и е посветен на националния празник 3 март. За неговото реализиране допринесоха и доброволци от русенския Младежки парламент.

Списъка с отличените участници за 2023 година в рецитала „За да я има България“ можете да откриете тук.

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още