Facebook

27 събития и над 700 участници в „Мартенски музикални дни“ 2023

Публикация   11:45     28 Фев, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     12

В 62-рото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ ще се включат над 700 участници от 9 страни. В програмата са предвидени 27 събития.

Това стана ясно от пресконференцията за предстоящото откриване на музикалния форум, който се организира от Община Русе под патронажа на Министерството на културата.

На събитието в пресклуба на БТА присъстваха заместник-кметът Енчо Енчев, директорът на фестивала Ива Чавдарова и директорът на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ Мария Дуканова.

 „Перлата в културната програма на Русе – „Мартенски музикални дни“ за пореден път ще събере любителите на класическа музика, като тази година разчитаме да привлечем и по-млада публика, която да направи фестивала свое любимо събитие“, каза заместник-кметът Енчо Енчев.

Фестивалът ще представи 7 оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, 2 оперни спектакъла, 7 съпътстващи събития, 8 дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли.

„Мартенски музикални дни“ ще бъде открит на 16 март от Симфоничния оркестър на Държавна опера – Русе под диригентството на маестро Емил Табаков, когато ще се състои и световната премиера на музиката към балета „Калиопа“ от Табаков.

По време на заключителния концерт на 2 април зрителите ще могат да се насладят на изпълненията на Русенската филхармония, които ще включват „Вариации върху тема от Паганини за пиано и оркестър“ на В. Лютославски, „Рапсодия върху тема от Паганини за пиано и оркестър“ от С. Рахманинов и „Симфония №7“ на С. Прокофиев с диригент Юрий Илинов и солист Людмил Ангелов.

Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера Русе, а за концертите на 17, 18, 19 /11ч./, 20, 21, 23, 24, 25, 29, 30 март, 1 април, 2 април и през онлайн платформата Eventim от 22 февруари.

Основни спонсори и дарители на събитието са „А1 България“ ЕАД, „ОББ“ АД, „Овъргаз Инк“ АД, „Дунарит“ АД, „Гамаконсулт“ ЕООД, „Булмаркет ДМ“ ЕООД, „Линамар Лайт Метълс Русе“ ЕООД, „Дунавтурс“ АД, „Скални материали“ АД, „БТБ България“, Хотел „Дунав плаза“, „Мегахим“ АД, ВИК – Русе, „Общински пазари“ ЕООД, Винарска изба „Райнов“.

Основни партньори на фестивала са Министерство на културата, Държавна опера Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Русенска художествена галерия и ОП „Русе Арт“. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия, РТВЦ – Русе, Българското национално радио, LIVE7  TV, Радио Русе и русенските печатни и електронни медии.

Повече информация за програмата можете да намерите на сайта на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още