Facebook

Над 500 деца от страната ще се включат в тазгодишното издание на „Дунавски славеи“

Публикация   15:22     07 Март, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     11

На 11 и 12 март (събота и неделя) в Доходно здание ще се проведе XV юбилейно издание на Националния фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – певци и инструменталисти „Дунавски славеи. Форумът се организира от Община Русе и Общинския детски център за култура и изкуство, и в него ще се включат над 500 деца и младежи от цялата страна.

Участниците ще бъдат разпределени в четири раздела:     I - Народно пеене - индивидуални изпълнители; II – Инструменталисти - индивидуални изпълнители; III – Камерни вокални и инструментални групи; IV – Хорови състави, оркестри и ансамбли.

Председател на професионалното жури отново ще бъде акад. Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив. Членове на журито ще бъдат и уникалните певици от Квартет „Славей“. Освен в оценяването на участниците, те ще зарадват публиката със свои изпълнения по време на гала - концерта за награждаване на отличените изпълнители.

Конкурсът „Дунавски славеи“ е включен в Националния календар на Министерството на културата, а вече шеста година присъства и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава възможност индивидуални изпълнители от III възрастова група (8 – 12 клас), класирани на I, II и III място да бъдат стимулирани с годишна стипендия. Децата от II възрастова група (V-VII клас), класирани на I, II и III място, съгласно програмата могат да кандидатстват пред Министерството на културата за получаване на целева финансова помощ за посещаване на майсторски клас.

Поради големия брой участници Националният конкурс  „Дунавски славеи“ ще се проведе едновременно в три зали на Доходно здание – Голяма зала, зала „Европа“ и Камерна зала.

Програма на конкурса:

11 март /събота/

12:00 ч.      Откриване – Зала „Европа“ на Доходно здание

12:30 ч.       Начало на конкурса – Голяма зала, Камерна зала и Зала „Европа“ на Доходно здание

12 март /неделя/

10:00 ч.       Конкурсна част – Голяма зала, Камерна зала и Зала „Европа“ на Доходно здание

18:00 ч.       Гала-концерт и награждаване на отличените изпълнители със специалното участие на уникалните певици от Квартет „Славей“ – Голяма зала на Доходно здание

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още