Facebook

Русе ще отбележи 151 години от гибелта на Ангел Кънчев

Публикация   11:35     14 Март, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     8

На 17 март /петък/ Община Русе и Дружество „Традиция“ ще отбележат съвместно 151 години от гибелта на един от героите на българското Освобождение - Ангел Кънчев.

От 10:30 ч. в пространството между складовата постройка и Понтон №5 Дружество „Традиция“ ще представи възстановка на неговата саможертва. След това шествие с организаторите и участниците в събитието ще се отправи към паметника на Ангел Кънчев на бул. „Славянски“. В 11 ч. там ще се състои официална церемония по повод годишнината. Тържествени слова в памет на българския революционер ще произнесат кметът Пенчо Милков и областният управител Анатоли Станев.

В честването ще се включат Общинският духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, Елена Димитрова от Вокална школа „Приста“ с ръководител Доротея Бальовска и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

Заупокойна молитва за Ангел Кънчев и падналите за Освобождението на България ще отслужат Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий - викарий на Русенския митрополит, и свещеници от Русенската Света митрополия.

В знак на признателност към делото на националния герой присъстващите могат да поднесат цветя в края на церемонията. Желаещите да положат венец могат да го заявят писмено на имейл pr@mayor-ruse.bg.

Водещ на събитието ще бъде актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Косьо Станев.

От 10:45 до 11:30 ч. ще бъде преустановено движението по бул. „Придунавски“ за шествието от Речна гара до паметника на Ангел Кънчев и по бул. „Славянски“ за официалната церемония. Призовават се гражданите да освободят пространството около паметника от паркирани автомобили.

Българският революционер Ангел Кънчев умира на 5 март 1872 г. През 1868 г. той участва във Втората българска легия в Белград. През лятото на 1871 г. е назначен от Българския революционен централен комитет за помощник на Васил Левски. Играе важна роля при формирането и дейността на Русенския революционен комитет. На 17 март /5 март по стар стил/ 1872 г. Ангел Кънчев трябва да пътува за Букурещ с важна мисия в БРЦК, но на русенското пристанище е издаден и обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, сам слага край на живота си. Последните му думи са „Да живее България!“.                                            

В Русе има два паметника на революционера - в близост до лобното му място на бул. “Славянски”, както и пред Русенския университет, чийто патрон е той.

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още