Facebook

Нови концертни изяви на русенския хор "Св. Георги Победоносец"

Публикация   14:34     16 Май, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     9

След самостоятелна изява във фестивала „Мартенски музикални дни“ хор „Св. Георги победоносец“ към Общинския младежки дом в Русе взе участие и в юбилейното издание на Националния православен фестивал ,,Св.Св. Кирил и Методий“ в Попово.

Той се проведе на 13 май с благословията на Светия синод на Българската православна църква и под патронажа на Русенската Света митрополия. Фестивалът е единствен по рода си в Северна България и се утвърждава като духовно и културно средище, където си дават среща диригенти, хористи и богослови.

Хор “Св. Георги Победоносец” представи самостоятелен едночасов концерт в читалището на кв. Сеячи в Попово с православни песнопения и фолклорни обработки. Русенската група посети и лекторията-възпоменание, посветена на голямото име в хорово-диригентската школа – проф. Лилия Гюлева. Вечерта бе отслужен водосвет от свещениците на Русенската епархия и в концертната зала на Културния дом хор „Св. Георги“ получи честта да открие тържествения юбилеен концерт на фестивала с три ортодоксални произведения.

Спектакълът обедини изпълненията на шест представителни български хора, струнен дует, артисти и Митрополитския хор ,,Св. Димитрий Басарбовски". Уникалното съчетание на русенски хористи от различни поколения бе оценено с възторг от публиката.

До лятната ваканция хор „Св. Георги Победоносец“ ще има участия във  фестивала ,,Светлина от светлината“ в Гюргево и в конкурс в чешката столица Прага. Предстои и прием на нови хористи.

Културен Афиш
XVII Международен танцов фестивал

Прочети още