Facebook

XVI Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ – РУСЕ`2023 набира участници

Публикация   11:51     17 Май, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     10

 XVI Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ – РУСЕ`2023, организиран от Общински детски цeнтър за култура и изкуство, очаква за поредна година своите пишещи участници - талантливите малки и млади поети, писатели и журналисти на България.

По статут, публикуван на страницата на центъра във Фейсбук: Обдцки Русе  и интернет страницата на конкурса http://mihailovski.ekip101.com, участие могат да вземат ученици от 2-ри до 12 клас, които се изявяват в областта на художествената литература и журналистиката.         

ТЕМИТЕ за раздел „ЛИТЕРАТУРА“ са провокирани от 125- годишнината от рождението на един от най-бележитите български писатели – Димитър Талев, авторът на прочутата тетралогия „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“, който е формирал естетическите и родолюбиви чувства на поколения българи. Те са две за всички възрастови групи, а именно: за категория „ПОЕЗИЯ“ - „Такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът!“ и за категория „ПРОЗА“ - „Човек не бива и не може да живее само за себе си“.

ТЕМАТА за раздел „ЖУРНАЛИСТИКА” за  всички възрастови  групи е „И в лъжата има зрънце истина“. Тя една от сентенциите на бащата на жанра фентъзи, автора на „Властелинът на пръстените“, британския писател Джон Роналд Руел Толкин, от чиято кончина през 2023 година се навършват 50 години.

ЦЕЛИТЕ на конкурса са развиване на творческото въображение и талант, укрепване на човешките ценности – човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност, споделяне на литературни дарби и създаване на творчески контакти.

Участниците в конкурса трябва да изпратят своите творби най-късно

до  29 септември 2023 г. на Е-mail: obdcki1@abv.bg.

Наградите се връчват в навечерието на 1-ви ноември – Ден на будителите.

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още