Facebook

Награда “Русе“ и “Млад творец“ за 2023 г. бяха връчени на церемония в Доходно здание

Публикация   10:23     25 Май, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     9

На тържествена церемония в Голяма зала на Доходното здание тази вечер бяха обявени носителите на Награда „Русе“ и „Млад творец“ 2023. Със статуетките, дело на Георги Радулов, всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на Русе.

Отличията бяха връчени от кмета на Община Русе Пенчо Милков и председателя на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

В област „Култура и изкуство“ номинациите бяха в 3 категории. Призът в категория „Визуални изкуства“ получи Елена Великова за своята активна творческа дейност в областта на визуалните изкуства и като дългогодишен директор на Художествена галерия – Русе. Стелияна Димитрова-Хернани, диригент на хора на Държавна опера – Русе и на смесен хор „Дунавски звуци“, беше отличена в категория „Сценични изкуства“. В категорията „За изключителен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата“ маестро Емил Табаков получи наградата за яркото си присъствие на националната и световна музикална сцена и изключителен принос за развитието на Русе като водещ музикален център.

В Област „Образование и наука“ имаше 4 номинации. В категория „Постижения в областта на предучилищно, начално и основно образование“ наградата получи Снежина Никова, директор на Детска градина „Русалка“. За „Постижения в областта на гимназиалното и висшето образование“ беше отличен проф. Велизар Павлов, декан на факултет „Природни науки и образование“ в РУ „Ангел Кънчев“. Наградата  в категория „Изключителен принос в областта на образованието“ получи проф. д-р Владимир Хвърчилков от русенската Алма матер. За високите си професионално-педагогически качества и постоянния стремеж за повишаване качеството на образователния процес педагогическият екип на ОУ „Васил Априлов“ беше награден в категория „За научен и учителски екип“.

Тази година отново бе връчена и Награда „Млад творец“ 2023 на името на актьорите Яна и Георги Стефанови. Отличието отиде при младия русенски цигулар Преслав Ламбев, възпитаник на Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“.

В края на церемонията директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова получи почетен плакет от кмета Пенчо Милков за своята успешна градителска дейност в един от най-важните центрове в духовния и културен живот на града.

Водещ на събитието беше актрисата Кристиана Ценкова, а в нея се включиха Общинският духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, балетът на Държавна опера – Русе с художествен ръководител Весела Василева, ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев, Танцово студио „Фрийдъм“ с ръководители Анита и Александър Асенови, изпълнители на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и Балет „Импулс“ при Общинския младежки дом с ръководители Петя Бонева и Вероника Миланова.

Церемонията по награждаването бе излъчвана на живо по БНТ 2 и в Канал „Култура Русе / Ruse Culture“ в YouTube.

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още