Facebook

Хор „Свети Георги Победоносец” се завърна със сребърен медал от конкурс в Чехия

Публикация   10:57     07 Юли, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     11

Хор „Свети Георги Победоносец“ към Общинския младежки дом с диригент Мина Влайкова се завърна със сребърен медал от своето участие в конкурса „Musica Orbis Prague Festival” 2023.

Надпреварата се проведе в Прага, Чехия, където русенските изпълнители бяха отличени в категория „Фолклор’’. В конкурса участваха артисти от Чехия, Словакия, Полша, Италия и САЩ. Хор „Св. Георги Победоносец” изнесе два концерта с българска и европейска музика. Русенските изпълнители изпяха ,,Милост мира’’ от Добри Христов в катедралата ,,Св. Витус" по време на неделната меса. Произведението бе избрано от ортодоксалния репертоар на хора от органиста на църквата.

Фестивалът е насочен към аматьорски симфонични оркестри, смесени и еднородни хорове от цял свят. Има състезателен, несъстезателен и концертен характер, като организаторите се стремят да култивират приятелска, подкрепяща и вдъхновяваща атмосфера.

По време на престоя си в чешката столица хористите се срещнаха и с кмета на Прага Бохуслав Свобода. Връчен бе поздравителен адрес и подарък от името на кмета на община Русе Пенчо Милков. Участието на „Свети Георги Победоносец“ се осъществява и с финансовата подкрепа на Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ и спонсори.  

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още