Facebook

Детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Зорница“ взе участие във Фестивала в Жеравна

Публикация   10:27     22 Авг, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     16

Община Русе бе представена на ХV ежегоден Фестивал на фолклорната носия „Жеравна 2023“ със запомнящо се участие на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Зорница“ при Общински детски център за култура и изкуство.

Едно от най-големите фолклорни събития в България, превърнало се в традиция, се проведе на 18, 19 и 20 август. Русенските изпълнители закриха програмата на ансамблите и танцовите школи във втория ден на фестивала.

Възпитаниците на „Зорница“ се представиха с автентичното хоро "Бягай попе" и Странджански танци. Организаторите бяха впечатлени от таланта на русенските деца и ги наградиха да дефилират пред зрителите със своите ръководители Милена Михова и Добрин Райчев. Част от русенската делегация на фестивала бе и заместник-кметът Енчо Енчев.

Фестивалът на фолклорната носия „Жеравна“ е своеобразно докосване до живота на нашите прадеди и идеята му е чрез спазване на фестивалния правилник всички да се пренесат век и половина назад.

Участниците и гостите на събитието прекараха две денонощия с неповторими емоции. Те имаха възможност да се докоснат до демонстрации на народни занаяти и автентичен български фолклор, както и да опитат на място турско кафе на пясък и много домашно приготвени вкусотии. Освен рай за всички любители на традиционните български ястия и несекващо дефиле на шарени български носии, фестивалът е и място, където любителите на българските ритми могат да се наиграят до насита.

Събитието цели запазване на старите български традиции и се провежда всяка година в края на август в местността „Добромерица“.

Културен Афиш
XVII Международен танцов фестивал

Прочети още