Facebook

12-годишната Александра Барбова грабна наградата на кмета със своята торта Гараш с бял шоколад

Публикация   11:38     25 Септ, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     10

В Доходно здание се проведе Конкурсът за непрофесионалисти, част от Фестивала на торта Гараш, организиран от Община Русе, ОП "Русе Арт", Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, както и представители на бизнеса и местните културни институти. В него сладката надпревара се включиха повече от 30 участници, които приготвиха 34 торти.

Големият победител бе Гергана Живкова, която си тръгна с парична награда, връчена ѝ от шеф Ради Стамболов. На второ място се класира Стефана Йорова, а третото място остана за Елена Стоянова.

Пенчо Милков имаше нелеката задача да определи най-вкусната торта, която да получи специалната награда на кмета. Тя бе присъдена на 12-годишната Александра Барбова със своята Гараш с бял шоколад.

Русенските журналисти пък отличиха19-годишната Даяна Пенкова, която получи наградата на медиите. Бъдещата студентка по социални дейности в Русенския университет ги впечатли с направения от нея десерт, който максимално се доближава до оригиналната рецепта.

За втора поредна година специална награда бе връчена от Диана Коларова, която твърди, че притежава оригиналната рецепта за торта Гараш. Тя отиде при Валентина Пейчева. Най-младата участничка в конкурса беше 11-годишната Преслава Пенева, която бе отличена от организаторите. Всички участници получиха грамоти и предметни награди.

Изненадата за присъстващите на конкурса беше появата на световноизвестния рапър Нана, който се включи в дегустацията на торти и също избра най-добрия според него десерт. Изпълнителят благодари на организаторите на конкурса и се снима със своите почитатели.

Междувременно на сцената пред Община Русе шеф Ради Стамболов направи демонстрация как се приготвят Гараш трюфели. Популярният шеф готвач направи повече от 4000 десерта, които предложи за дегустация на присъстващите.

През целия ден русенци имат възможността да опитват варианти на вкусната торта Гараш и други сладки изкушения от 11 местни сладкарници. Те са изложени пред Съдебната палата.

Веселият празник продължава след 17 ч. в градинката пред Доходното здание ще започне детската кулинарна работилница "Вкусно и полезно" с Деница Филева. Там ще се проведе и състезанието "Мама, татко и аз". На сцената пред Съдебната палата в 17:30 учениците от ПГ по туризъм ще забавляват с анимация най-малките, а след тях са изпълненията на Школата за изкуство и култура "АРТи КУЛ". Кулминацията на Фестивала на торта Гараш ще бъде на сцената пред Община Русе. В 20 ч. на сцената ще се качат Танцово студио "Фрийдъм" и популярните изпълнители Били Хлапето и D3МО, които ще подгреят публиката за изпълненията на Нана. Вечерта ще завърши с пищна заря.

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още