Facebook

Програмата на Литературния фестивал ‘2023 на 6 октомври

Публикация   12:52     06 Окт, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     11

ФЕСТИВАЛЪТ, ДЕН ШЕСТИ 6-ти октомври, петък Начало: 18.00 часа Дом Канети

На шестия ден фестивалът започва с откриване на изложбата „Естествено пространство“. Природата като място на копнеж по едно по библейски девствено, райско състояние и в същото време място на опасности и екстремни предизвикателства е в нейния фокус. Изложбата е продължение на други две.  През 2021 г. централна тема е „Градината“ като кътче на копнеж, а през 2022 г. следва изложбата ПРИРОДА, ПРОСТРАНСТВО, ГРАДИНА в Българския културен институт Дом Витгенщайн във Виена. „Естествено пространство“ е третата и вече е подредена в Дом Канети.

Австрийската част на вечерта продължава в 19.00 часа с Мариане Грубер. Тя идва в Русе с откъси от все още непубликуваната си книга със спомени. Писателка със забележителна творческа биография, Мариане Грубер  посвещава голяма част от времето си да открива нови творци и да им дава възможност за изява. Модератор на нейното представяне е Владимир Шумелов   - един от организаторите на литературния живот във Велико Търново града в последните десетилетия.

В 20.00 започва срещата с Николай Терзийски – един от седемте номинирани автори за Националната литературна награда „Елиас Канети“.

За романа му “Звезди под клепачите“ Здравка Евтимова не крие възхищението си: „В тази книга има мъдрост и искрящ талант. Има надежда. Това е роман за времето и неговото най-красиво, най-страшно и същевременно най-щастливо измерение – любовта.“  Към срещата си с публиката в Русе Николай Терзийски  тръгва с очакване: Сравнете хората в един автобус, тръгнали на работа, наблъскани един до друг, вторачени в телефоните си и хората на една литературна среща, които си говорят, обсъждат идеи, мечти, любов, безсмъртие, хора, чиито мисли карат въздуха да сияе. Аз съм виждал този сияещ въздух много пъти, на срещите с читатели. И съм сигурен, че на литературния фестивал в Русе всички ние заедно ще се заредим от това сияние, за да родим не чудовища, а човеци.“.

Журналистът Младен Любенов ще бъде модератор на тази среща. Всичко това ще се случи в Дом Канети с начало 18.00 часа.  

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още