Facebook

Община Русе ще представи книга с избрани стихотворения от Здравко Кисьов

Публикация   10:35     12 Окт, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     10

На 18 октомври /сряда/ от 18 ч. в зала „Европа“ на Доходно здание ще бъде представена книгата „Светлопис“ (изд. „Ерго“, София, 2023) с избрани стихове на един от големите русенски поети Здравко Кисьов. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Събитието се организира от Община Русе и в него ще се включат театралният критик Крум Гергицов, съставителят на книгата Роман Кисьов, актьорът от Русенския драматичен театър Косьо Станев и учениците от НУИ „Проф. В. Стоянов“ Ваяна Колева – пиано, Жана Желева – флейта, Мейи Ван – пиано.

Здравко Кисьов /1937 – 2015/ е известен поет и преводач на поезия. Целият му живот е свързан с град Русе, където е работил като литературен редактор. Членувал е в Съюза на българските писатели /от 1970/, основател и първи председател на Дружеството на писателите в Русе от неговото създаване през 1976 до 1991 г. Той е и един от основателите на Регионалния телевизионен център към БНТ в града, където е работил като отговорен редактор /1973 г./. От 1974 е членувал в Съюза на преводачите в България, а също така и в Съюза на българските журналисти, както и в Българския ПЕН център. Член на редакционния съвет на международното многоезично списание за Югоизточна европейска духовност и култура „Carmina Balcanica“ от неговото създаване в Румъния през 2008 г. до 2015 г. Автор е на 20 книги, предимно с поезия, и е превел повече от 20. Негови стихове са преведени на 21 езика. Книги на Здравко Кисьов се намират в най-големите библиотеки на света, сред които Британската библиотека в Лондон, Конгресната библиотека във Вашингтон, университетските библиотеки в Оксфорд, Харвард и много други. Участвал е в редица международни литературни форуми. Удостояван е с високи български и чуждестранни отличия и награди, между които орден „Кирил и Методий“ I степен, Награда „Русе“ за изкуство и култура, „Заслужил за полската култура“ на Министерството на културата на Полша, кавалер на ордена „Кръст на земята на Марияна“ на президента на Естония, Международна литературна награда „Тудор Аргези“ – Румъния, почетен гражданин на Русе и др.

Културен Афиш
XVII Международен танцов фестивал

Прочети още