Facebook

Куклен театър Русе се присъединява към Нощ на театрите 2023

Публикация   10:42     08 Ноемв, 2023 /     ОП „Русе Арт“   /     14

На предстоящата Нощ на театрите 2023, Куклен театър Русе обещава да поднесе незабравимо изживяване на своите зрители.

На 18 ноември, събота, зрителите ще могат да се насладят на постановката по разказа на Джани Родари „Кучето, което не можеше да лае“, на режисьора Деница Дончева. Спектакълът е сред най-успешните продукции на Куклен театър Русе, който преди месец беше отличен със специална награда за колективна игра на Международния фестивал на театрите за деца в Босна и Херцеговина, а преди това и с индивидуална награда за ярко актьорско присъствие на актрисата Христина Стоянова от международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ в Пловдив.

Тази година „Нощ на театрите“ внася допълнителен фокус – устойчивост и отговорност към природата. Куклен театър Русе споделя вярата на организаторите на Нощта, че театърът може да допринесе по свой начин за един по-добър свят. Затова всички билети закупени онлайн за събитието ще са с намалена цена от тези, които се предлагат на касата на театъра.

Темата за социалната отговорност и опазване на околната среда е все повече застъпена и в сектора на културата. Създаването на инициативата „Зелена сцена“ е доказателство, че театърът в България не изостава от добрите примери в много от европейските театри. Тази година тя стартира с идеята за „Зелен билет“, която цели да насърчи продажбата на билети онлайн. Като намалим хартията и мастилата, които употребяваме при продажбата на каса, ще намалим и въглеродния отпечатък на събитието, насочвайки вниманието на родители, деца и младежи към екологичната отговорност, която носи всеки от нас.

Европейската инициатива „Нощ на театрите“ ще превърне градовете в България в големи театрални сцени и ще събере в рамките на няколко часа стотици културни събития за единадесета поредна година.

Организаторите на Нощта в България споделят: „В театъра сме разделени на играещи и гледащи, на зрители и роли, на актьори, автори и режисьори… Но тази Нощ ние сме и спектакълът, и публиката. Завладени от театъра, ние слагаме театралната корона и разбираме, че под властта на театъра всяка роля е различно царство“.

Слънцето залязва. Отново пада Нощ. Представлението започва. Във владенията на театъра ние сме разделени на играещи и гледащи. На зрители и роли. На актьори, автори и режисьори. Но тази Нощ ние сме спектакълът. Ние сме и публиката. Завладени от театъра, ние слагаме театралната корона. И се отправяме на пътешествие. През емоции и открития. През смях и осъзнаване. Настъпва промяна. И се превръщаме от пасивни наблюдатели, в свидетели – активни участници в създаването на изкуство. Наближава края на Нощта. Напускаме представлението с усещане за трансформация, вдъхновение и свързаност помежду си и със света около нас. Част сме от нещо истинско и дълбоко. Част сме от вечно живото изкуство. Там, където сме обединени ПОД ВЛАСТТА НА ТЕАТЪРА. Всяка роля е различно царство

Културен Афиш
XVII Международен танцов фестивал

Прочети още