Facebook

Русе ще почете паметта и делото на Баба Тонка

Публикация   13:49     21 Март, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     13

На 27 март /сряда/ в Русе ще бъде отбелязана 131-вата годишнина от смъртта на Тонка Обретенова. Официалната церемония ще се състои от 11 ч. пред паметника на русенската революционерка на едноименната улица в града.

Програмата предвижда отслужването на заупокойна молитва от свещениците от Русенската Света митрополия и поднасяне на венци и цветя от гражданите. В събитието ще се включат Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом и Общинският духов оркестър. За времето на церемонията движението на автомобили по бул. „Придунавски“ ще бъде преустановено, като се призовават водачите да освободят района от паркирани превозни средства. Желаещите да положат венец следва да го заявят писмено на имейл pr@mayor-ruse.bg.

Майка на 7 деца, Тонка Тихова Обретенова остава в българската история като сподвижник на хъшове и революционери. Помага с предаването на тайни съобщения и внасянето на оръжия, а домът ѝ се превръща в място, където революционерите намират подслон. Нейните деца също се включват активно в борбата. За тях казва „четирима сина загубих – двама са в гроба и двама полуживи. Но още четирима да имах, пак нямаше да ми стане жал, ако ги видя, че носят байряка“. Баба Тонка успява да погребе и съхрани черепа на Стефан Караджа. Русенци я запомнят с неизменната черна забрадка, вечно изпращаща и вечно чакаща. Умира през 1893 г. Известна с прозвището „Майка на бунтовници“, тя се превръща в свещения образ на Българската майка.

Културен Афиш
XVII Международен танцов фестивал

Прочети още