Facebook

Джаз, Бетовен, млади таланти и „тромбонна атракция“ в идните концерти на „Мартенски музикални дни“

Публикация   11:23     22 Март, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     12

С днешния концерт на джазмените Веселин Веселинов–Еко и Милен Кукошаров продължава програмата на 63. МФ „Мартенски музикални дни“. Въпреки името на дуета си Das Weltschmerz DueTT („мирова скръб“), майсторството на двамата винаги буди възторг у публиката. „Consequences” е вторият албум на камерното дуо, следствие от събраната смелост, музикално израстване и импровизаторско мислене, които Еко и Кукошаров споделят.

Този петък ще можем да чуем както произведения на Рахманинов и Сати, така и авторски композиции на двамата талантливи музиканти. В събота от 11 ч. в Заседателна зала на РБ „Любен Каравелов“ пък ще се състои отменилата се прожекция на филма „Родина – хорът на Русе“. Проектът е дело на Група „РУСЕФИЛМ“ при Възрожденско читалище „Зора – 1866“ по повод 35-ата годишнина от фестивала в Ланголен, Уелс. През 1988 г. на този международен форум Хор „Родина“ печели всички първи награди в категориите, в които участва, както и Голямата награда „Хор на света“. От 19 ч. в Голяма зала на Доходно здание световноизвестната пианистка Елена Башкирова, диригентът Найден Тодоров и Софийската филхармония ще потопят фестивалната публика в лирическия свят на Бетовен. Концертът в събота ще представи Концерт за пиано и оркестър №4, отличаващ се с необикновената лирическа красота на клавирната партия. А останалата част от програмата на Софийските филхармоници ще изведе от сянката на прочутите 3-та и 5-а симфонии прекрасната със своята класическа виталност Четвърта симфония на Бетовен.

Неделната утрин е времето за дългоочаквания Гала концерт на победителите в Международния конкурс „Франц Шуберт“, чийто организатор е НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Изданието през 2023 г. се отличи с особено силни участници, а сега лауреатите нямат търпение да излязат на фестивалната сцена. Концертът ще представи творби на Шопен, Хендел, Бетовен, Шуберт и др. в изпълнение на Борис Дюлгеров (пиано), Вероника Илиева (пиано), Петра Църноречка (сопран), Ариел Юхьон Чон (сопран), Стоян Буюклиев (тенор) и клавирното дуо Диана Чаушева (цигулка) и Виктор Василев (пиано). От 19 ч. пък започва концертът на виенския квартет Viena Trombone Attraction, който ще излезе за първи път пред българска публика. Музикантите ще представят своята премиерна програма Pictures of Life, събрала най-добрите музикални и сценични моменти от над 15-годишната история на състава. Програмата ще изненада и със забавни постановъчни решения, разработени съвместно с Фердинандо Чефало (хореограф и режисьор), което е обещание за един цялостен инструментален спектакъл.

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още