Facebook

Община Русе набира предложения за Награда „Русе“ и „Млад творец“ 2024

Публикация   15:12     15 Апр, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     22

До 10 май се приемат предложенията за тазгодишните носители на Награда „Русе“ и Награда „Млад творец“, които Община Русе връчва ежегодно на тържествена церемония на 24 май. С Награда „Русе“ се удостояват творци, дейци, творчески екипи със заслуги в областта на изкуството и културата, образованието и науката за значителен принос за издигане авторитета на град Русе.

Отличието се връчва на лица за постижения в периода от 10 май на предходната година до 10 май на текущата година. Награда „Русе“ не могат да получават лица и организации, удостоявани със същата награда в предишни години.

Наградата се връчва в две области, както следва: Изкуство и култура: 1.   Литература – 1 индивидуална награда – проза, поезия, драматургия, превод, журналистика и културно-историческо наследство. 2.   Сценични изкуства – 1 индивидуална и 1 колективна награда – театър, опера, оперета, мюзикъл, куклен театър, танци, музика. 3.   Визуални изкуства – 1 индивидуална награда – изобразително изкуство, архитектура, филмово изкуство, аудио-визуално изкуство. 4.   Изключителен принос в областта на изкуството и културата – 1 индивидуална награда. Образование и наука: 1.   Постижения в областта на предучилищно, начално, основно образование – 1 индивидуална награда. 2.   Постижения в областта на гимназиалното и висшето образование – 1 индивидуална награда. 3.   За научен и учителски екип – 1 колективна награда. 4.   Изключителен принос в областта на образованието – 1 индивидуална награда.

Удостоените с Награда „Русе“ 2024 ще получат бронзова статуетка по авторски проект на скулптора Георги Радулов и диплом. Наградата „Млад творец“ отличава млади русенски творци в областта на изкуствата и културата на възраст до 30 години с високи творчески и артистични постижения. Тя е учредена в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови и се придружава от парична сума в размер на 600 лв. и награден знак, осигурени от тяхното семейство.

Предложенията за Награда „Русе“ и Награда „Млад творец“ се депозират в Деловодството на Община Русе в запечатан плик с четливо изписана номинационна категория и следва да съдържат изчерпателна аргументация, както и да бъдат изготвени от организации и институции, работещи в съответните области. Регламентът за двете награди е уреден в Наредба № 17 за символиката на Община Русе.

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още