Facebook

Русе посреща Великден и Гергьовден с поредицата от събития „Русе заедно“

Публикация   11:57     29 Апр, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     30

Под наслов „Русе заедно“ в идните дни предстоят редица събития, свързани с предстоящите Великден и Гергьовден, на който се отбелязва и празникът на града. Цветната програма започва на 2 май, четвъртък, когато по традиция се боядисват великденските яйца. Това забавление за най-малките ще бъде организирано от РБ „Любен Каравелов“.

По-късно ще бъдат открити две изложби - на Градското фотографско дружество и на Дружеството на художниците – Русе. Съботният ден е посветен на спортните занимания за малки и големи, като русенци ще могат да потренират с момчетата от БК „Дунав“ и ФК „Дунав“. В неделя, 5 май, на площада пред сградата на Община Русе ще се извие традиционното Великденско хоро, организирано от ФТТ „Найден Киров“. Тогава ще станат ясни и победителите в томболата с изключително много и атрактивни награди.

Вечерта на кея ще се състои т.нар. River party: Огън и вода с участието на DJ Groovy George, DJ Dian Solo, в края на което артистите от „Нов цирк“ ще представят огнено шоу.

Празничният 6 май ще започне с литургия в храм „Св. Георги“. В 10:30 ч. в Кръгла зала на Община Русе ще се проведе церемонията по удостояване със званието „Почетен гражданин на Русе“, а от 11:30 ч. пред Паметника на Сръбско-българската война ще започне официалната церемония по случай Деня на храбростта и българската армия. Желаещите да поднесат венци следва да заявят желанието си на имейл pr@mayor-ruse.bg.

През целия ден входът за експозициите в Регионалния исторически музей, Екомузея и Художествената галерия ще бъде свободен, а в Библиотеката ще може да бъде открит портрет на Русе, заключен в пощенски картички.

На различни локации гражданите ще могат да: усетят „Русе в кутия“; да се научат да вият Гергьовски венци; да се включат в хоротека или да се насладят на таланта на децата от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и ВГ „Слънце“. По ул. „Александровска“ ще могат да бъде видени анимация на кокили, акробатично шоу, пътуващите актьори от Държавен куклен театър - Русе и професионално фотозаснемане от русенски фотографи.

Младежкият парламент към Общински младежки дом е подготвил вълнуващо „Търсене на русенски съкровища“, а безплатни туристически разходки ще бъдат проведени от професионалните гидове на Ruse Summer Tour. За любителите на екстремните спортове са предвидени скокове с бънджи от Гредовия мост.

Поредицата от събития ще завърши с голям концерт на група D2 с участието на Дичо Христов и Деян Каменов-Дидо и празнична заря.

Културен Афиш
XVII Международен танцов фестивал

Прочети още