Facebook

На заключителна пресконференция бе представено дигитализирането на културно-историческото наследство на Русе и региона

Публикация   10:06     30 Апр, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     32

Близо 30 000 снимки, книги, документи и други артефакти, съхранявани в архивите на Община Русе и партниращите културни институти, са трансформирани дигитално като част от проекта „Опазване и популяризиране на културното наследство чрез дигитално съхранение и представяне“. Това стана ясно на заключителната пресконференция, в която участие взеха заместник-кметът Златомира Стефанова, ръководителят на проекта и директор дирекция „Икономика, инвестиции, международно сътрудничество и проекти“ Ивайло Кадишев, както и екипа, работил по проекта.

„Настоящият проект е огромно богатство, тъй като успя да съхрани исторически съкровища, с които обикновеният гражданин не би имал възможност да се запознае. Удовлетворени сме, че можем да оставим за бъдещите поколения наследство, което е запазено благодарение на усилията на всички участващи в проекта“, заяви заместник-кметът. Златомира Стефанова и изказа своята благодарност към партниращите институции, без които проектът не би могъл да се осъществи успешно.

Технологичният процес бе разяснен от Албена Тодорова, която е част от екипа за дигитализация. По нейните думи съхранението на културни единици и събирането на техните данни съвсем не е лек процес, като работата по проекта е била предизвикателство за всички участващи, изискващо немалко познания и богата обща култура. Основната цел на проекта е съдържанието да стане достъпно за широката общественост, като по този начин се засили интересът към него. Представянето чрез съвременни методи вдъхва нов живот на културното наследство и дава възможност на всеки да се запознае с културни единици, намиращи се на физически отдалечени места и не са изложени пред публика.

В рамките на проекта бе създаден център за дигитализация в сградата на Община Русе на ул. „Олимпи Панов“ 6, като за целта бе извършен ремонт и бяха закупени обзавеждане и техника, отговарящи на спецификата на информацията, обект на дигитализиране. 8 служители преминаха обучение „Технологии за дигитализация на културно и историческо наследство“ за придобиване на допълнителни професионални компетенции, като част от тях бяха ангажирани на пълен работен ден с техническото изпълнение по дигитализация.

В проекта се включиха и близо 200 ученици от Русе и региона, които също бяха обучени в използването на съвременни технологии. Бенефициент на проекта е Община Русе, а партньори са Регионалната библиотека "Любен Каравелов", Драматичният театър "Сава Огнянов", Общинският културен институт, "Художествена галерия" – Русе, Държавна опера – Русе, Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов“, Регионалният исторически музей, Възрожденско читалище "Зора 1866 г.", Държавен куклен театър – Русе и Националният музей на Лихтенщайн. Неговото изпълнение продължи 2 години, като финансирането се осъществи по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Процесът по дигитализация ще продължи поетапно и през следващите 5 години. Дигитализираното съдържание може да бъде разгледано на двуезична онлайн платформа, съхраняваща данните - https://digiruse.eu/

Културен Афиш
Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Прочети още