Facebook

Кметът Пенчо Милков награди млади таланти в национален конкурс за Деня на Европа

Публикация   10:18     10 Май, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     62

Вчера в Художествената галерия се състоя награждаването на най-добре представилите се участници в Националния конкурс с международно участие „Аз, ти, той – ние сме Европа“. Той е организиран от международно дружество „Елиас Канети“, Гьоте-институт, Европа Директно Русе и ХГ-Русе по повод Деня на Европа.

„Този конкурс подчертава важността на мира и разбирателството не само между децата от различните държави в Европа, но и между всички хора на континента. Денят на победата трябва да остане в нашата памет като ден на братство и сътрудничество. Той е и знаменателен празник, защото утвърждава мира в Европа, който продължава да се съхранява от ЕС“, каза кметът Милков в приветственото си слово и връчи награди на талантливи деца.

В тазгодишното издание на конкурса са получени близо 400 рисунки от България и Северна Македония, като на авторите на 50 от тях бяха връчени награди от организаторите, както и от спонсори и приятели на Художествената галерия. Конкурсът има за цел да стимулира творческите умения. Участниците бяха разделени в четири възрастови групи, като рисунките бяха оценени от жури по следните критерии: детска изразителност; композиционно изграждане; умение за предаване на идеи чрез използването на подходящи техники. В Художествената галерия са изложени 60 рисунки, като се планира в следващото издание на конкурса да се проведе биенале на детската рисунка, за да могат да бъдат изложени всички творби на участниците. На награждаването присъстваха още зам.-кметът Димитър Недев и областният управител Драгомир Драганов.  

Културен Афиш
XVII Международен танцов фестивал

Прочети още