Facebook

Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

Публикация   13:07     20 Май, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     166

По случай 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, Община Русе е подготвила редица празнични събития.

Тържествените чествания ще започнат на 23 май, когато в 18 ч. в Голяма зала на Доходно здание ще се проведе официалната церемония по награждаване на тазгодишните носители на Наградата „Млад творец“ и Награда „Русе” в областите „Изкуство и култура“ и „Образование и наука“. С тях всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на град Русе. Тържествената церемония е с вход свободен.

На 24 май празничното шествие с представители на русенските училища започва в 10:30 ч. От СУ „Христо Ботев“ барабанчиците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и XIII Общински гвардейски отряд към Младежки дом – Русе ще предвождат носещите българския трибагреник, а от ПГДВА „Йосиф Вондрак“ шествието ще се движи под съпровода на Общинския духов оркестър и Мажоретен състав „Екстрийм“ към Младежкия дом. Участниците ще се придвижват по ул. „Александровска“, като знаменните групи и училищните блокове ще се съберат пред сградата на община Русе. В 11 ч. започва празничният концерт от представители на Общинския детски център за култура и изкуство и Общински младежки дом-Русе.

Тази година церемонията по награждаването с грамоти и плакети на учениците, постигнали високи резултати в своето обучение, ще се състои от 12 ч. пред Доходно здание, като е предвидено при лошо време събитието да бъде изместено във фоайето на сградата.

Културен Афиш
XXVII НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ “КЛИМЕНТ МИХАЙЛОВ” РУСЕ, 22 - 30 ЮНИ 2024 г.

Прочети още