Facebook

Русе отбеляза 148 г. от гибелта на Христо Ботев и отдаде почит към загиналите за свободата на България

Публикация   13:55     02 Юни, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     65

С тържествена церемония и полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение русенци отбелязаха 148 г.  от гибелта на Христо Ботев и отдадоха почит към загиналите за свободата на България.

„Още от детството си носим спомена за воя на сирените на всеки 2-ри юни. Датата е мрачна, но паметна със силата на саможертвата. Почитаме подвига на Ботев и неговата чета, славния символ на Околчица и светлината на примера, който ни оставят героите на България.“

С тези думи се обърна кметът на община Русе Пенчо Милков към насъбралите се русенци, официални лица и представители на местната и държавна власт.

Тържествено слово произнесоха още областният управител на Русе Драгомир Драганов и Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум.

Общинският духов оркестър изпълни тържествени маршове, а почетният караул бе строен в знак на почит към поета-революционер и загиналите за родината. В церемонията се включи и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството отслужиха свещеници от Русенската Света Митрополия.

В 12 ч. бяха задействани сирените, с които България отдава почит на революционера и на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на страната.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Борислав Апостолов.

Културен Афиш
XXVII НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ “КЛИМЕНТ МИХАЙЛОВ” РУСЕ, 22 - 30 ЮНИ 2024 г.

Прочети още