Facebook

10-ото издание на „Сцена под липите“ събира над 1000 участници и любители на фолклора

Публикация   14:51     11 Юни, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     45

На 15 и 16 юни /събота и неделя/ в местността Лесопарк „Липник” ще се проведе 10-ото издание на Националния фолклорен фестивал „Сцена под липите”. Събитието се реализира с подкрепата на Община Русе, кметство Николово и Народно читалище „Пробуда - 1901“, като в него ще се включат близо 1000 участници и 100 състава от цялата страна и от съседна Румъния.

Фестивалът ще започне в събота в 10 ч., като по време на официалното откриване ще се състои чаена церемония с липов чай. На място ще бъдат раздадени 500 меденки с логото на „Сцена под липите”. Публиката ще има възможност да види за първи път новите талисмани на фестивала, които ще изиграят „Танца на пчеличките“.

Гостите могат да разгледат и закупят продукти от „Алеята на здравето и на красотата”, от изложението на пчеларите, както и от щандовете на традиционните занаяти, а за най-малките са предвидени детски анимации и работилници.

За втори път ще се проведе и Международният пленер за рисунки „Душата на дете“, в който ще вземат участие деца от с. Николово и Гюргево.

Публиката ще се наслади на огнено шоу, предшествано от изпълнение на гайдари.

В програмата е включена и „Фолклорна хоротека под звездите“ която започва в събота от 20 ч., а нейни гости ще са изпълнителите от оркестър „Извор“.

По традиция ще бъдат посрещнати участниците във велопохода на сдружение „Вело Русе”, който ще тръгне в 11:30 ч. от Русе с маршрут до Лесопарка.

В неделния ден ще се проведат детско риболовно състезание, организирано от Риболовно сдружение „Липник Русе“, детско състезание по спортно ориентиране и „Фолклорна хоротека под липите“ с участието на музикална формация „Дунавска магия“.

Организаторите на фестивала канят всички почитатели на фолклора в Лесопарк „Липник“, където могат да опитат и от вкусните изкушения, предлагани на павилионите, както и сладките лакомства на щандовете, които ще работят за гостите на празника през двата дни.

Културен Афиш
XXVII НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ “КЛИМЕНТ МИХАЙЛОВ” РУСЕ, 22 - 30 ЮНИ 2024 г.

Прочети още