Facebook

Стартира десетото издание на Националния фолклорен фестивал „Сцена под липите”

Публикация   16:11     15 Юни, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     76

В местността Лесопарк „Липник” край с. Николово започна 10-ото издание на Националния фолклорен фестивал „Сцена под липите”. Събитието се реализира с подкрепата на Община Русе, кметство Николово и Народно читалище „Пробуда - 1901“, като в него се включат близо 1000 участници и 100 състава от цялата страна и от съседна Румъния.

Фестивалът бе открит от кмета на село Николово и председател на НЧ „Пробуда - 1901“ Златан Ванев, който приветства всички участници и присъстващи на събитието. Официален гост на фолклорния празник бе и зам.-кметът на община Русе Енчо Енчев. „Вече десет години фестивалът ни дарява с незабравими срещи с емблематични изпълнители, с фолклорни групи от цялата страна, с автентични танци и песни, които ни карат да се смеем, да се вълнуваме и да се чувстваме едно цяло. Благодарение на Вас, пазители на фолклорното ни богатство, децата ни се учат да ценят автентичното, да обичат песните и танците на дедите ни, да съхраняват живата ни връзка с миналото“, обърна се към участниците зам.-кметът.

Официални гости на фестивала бяха още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева и Кармен Пецанка - директор на „Окръжен център за консервация, популяризиране и съхранение на народните обичаи и традиции“ – Гюргево.

След откриването се състоя чаена церемония с липов чай, като на място бяха раздадени 500 меденки с логото на „Сцена под липите”. Публиката имаше възможност да види за първи път новите талисмани на фестивала, които изиграха „Танцът на пчеличките“. В програмата беше включен и Международният пленер за рисунки „Душата на дете“, в който взеха участие деца от с. Николово и Гюргево. 

По утвърдена вече традиция бяха посрещнати участниците във велопохода на сдружение „Вело Русе”, който тръгна в 11:30 ч. от Русе с маршрут до Лесопарка.

В програмата е включена и „Фолклорна хоротека под звездите“ която започва от 20 ч., а нейни гости ще са изпълнителите от оркестър „Извор“. Тази вечер от 21 ч. публиката ще се наслади и на огнено шоу, предшествано от изпълнение на гайдари.

В неделния ден ще се проведат детско риболовно състезание, организирано от Риболовно сдружение „Липник Русе“, детско състезание по спортно ориентиране и „Фолклорна хоротека под липите“ с участието на музикална формация „Дунавска магия“.

През двата дни на събитието гостите ще могат да разгледат и закупят продукти от „Алеята на здравето и на красотата”, от изложението на пчеларите, както и от щандовете на традиционните занаяти, а за най-малките са предвидени детски анимации и работилници.

Културен Афиш
Концерт на Биг Бенд Русе на

Прочети още