Facebook

Водни битки, творчески работилнички, рисунка на асфалт, танци и много награди в Деня на река Дунав

Публикация   13:59     17 Юни, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     80

По случай предстоящия Ден на река Дунав Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и Сдружение „Дунавско сияние“  организират две събития, които ще предложат много забавления за русенци. На 29 юни /събота/ на русенския кей в 10 ч. малки и големи ще се състезават, ще творят и ще научат нови неща.

Със събитието на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ под наслов „Водни битки – лято 2024“ ще бъде даден символичен старт на лятната ваканция, ще се обогатят знанията на децата за реката и нейните обитатели и ще им бъдат предоставени възможности за творческа изява, спортна надпревара и много забавления. Участниците и най-активните от публиката ще получат и награди от неуморните аниматори на „Веселяците“.

Детският арт хепънинг, организиран от Сдружение „Дунавско сияние“ с финансовата подкрепа на общинската фондация, ще се проведе за трета поредна година в Деня на река Дунав. Екипът на сдружението предвижда работилничка за пясъчни картини и рисуване върху природни материали, викторина с въпроси за река Дунав и „магически“ научни експерименти. Русенци ще могат да видят и красивите водни създания, изработени през май и началото на юни в приложните арт работилнички в БЧК, Комплекса за социални услуги за деца и семейства и Двореца на децата от подрастващи в риск, неравностойно социално  положение и бежанци.

„Водни битки – лято 2024“ на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ ще предложи на публиката серия от забавни състезателни игри, в които ще се състезават 6 отбора, съставени от трима играчи. Желаещите да се запишат за участие могат да го направят предварително на имейл rusefreespiritcity@gmail.com или на тел. 089 7917474. Игрите са подходящи за деца на възраст 10+, като се допуска участието и на родител. Предизвикателствата ще са свързани с преодоляване на препятствия, точност, ловкост, баланс и бързина. 

През цялото време на празника ще се рисува голяма цветна творба на асфалт, която ще бъде посветена както на Деня на река Дунав, така и на 70-ата годишнина на Дунав мост. Годишнината на съоръжението официално ще бъде отбелязана на 20 юни, а със своята рисунка на асфалт децата символично ще почетат важната роля на моста, благодарение на който България е свързана със съседна Румъния и останалите държави от Европейския съюз. Организаторите канят малки и големи любители художници от всички възрасти, които да допринесат за пресъздаването на река Дунав.

На кея ще има още работилници за хартиени кораби, лодки, жабки, рибки и капитански шапки, които ще бъдат ръководени от талантливите аниматори от Професионалната гимназия по туризъм. Те ще допринесат и за веселото настроение с игрите и анимациите, които ще представят.

В събитието ще се включат още представители на Басейнова дирекция „Дунавски регион“ и на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Русе. Децата ще разберат колко важен ресурс е водата, особено в пожароопасни ситуации, ще могат да разгледат отблизо пожарна кола, да сложат пожарникарска каска и да се снимат за спомен. Организаторите на събитието ще осигурят водни пистолети пръскалки за желаещите да се включат във финалната водна битка на събитието.

Културен Афиш
Концерт на Биг Бенд Русе на

Прочети още