Facebook

54-ото издание на Златната гъдулка ще се проведе на 30 юни в Парка на младежта

Публикация   13:45     24 Юни, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     100

На 30 юни /неделя/ от 9 ч. в Парка на младежта ще се състои 54-ото издание на Фолклорния събор „Златната гъдулка”. Проявата, която се организира от Община Русе, е един от най – старите фолклорни фестивали в България. Тази година в него ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детският фолклорен състав “Талисман” от гр. Тараклия, Молдова.

Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават за приза “Златната гъдулка” за колективни и индивидуални награди. Призът и сувенирните гъдулки са изработени от русенския майстор Антон Антонов.

Участие в събора са заявили ученици от националните училища по изкуствата в Котел, Плевен, Варна и Русе, деца и младежи, свирещи на български народни инструменти от музикални школи в страната.

Компетентното жури, което ще оценява изпълненията на участниците, е съставено от изключителни професионалисти. Председател е Красимир Кондов - един от най-добрите български гайдари, гл. художествен ръководител на „Северняшки ансамбъл за народни песни и танци“, преподавател в НУИ “Панайот Пипков” – Плевен. Членове на журито са Антоанета Асенова - Данова - хореограф, заместник-директор на Националното училище за танцово изкуство - София, бивш артист - солист на ансамбъл “Пирин” – Благоевград, и проф. д-р Николай Ненов – етнограф и директор на Русенския исторически музей.

Гост - изпълнител на събора ще бъде северняшката народна певица Ана Борисова, като нейният концерт ще започне в 12 ч. За доброто настроение през почивката ще се погрижи ФTT “Найден Киров”.

На сцената като водещ ще излезе младият актьор Борис Атанасов. Роденият в Русе талант има редица изяви в киното и в театъра. Като дете е свирил в Русенския тамбурашки оркестър.

Новото тази година е, че наградите ще бъдат обявени и връчени на сцената в същия ден след конкурсната програма.

Традиционната „Уличка на занаятите“, организирана ежегодно от „Дунавска задруга на народните художествени занаяти“, ще бъде разположена на алея „Перистери“ в Парка на младежта, където може да се видят уникални произведения на русенски майстори.

Културен Афиш
Концерт на Биг Бенд Русе на

Прочети още