Facebook

Изложба с карикатури от 67 държави бе открита в Доходно здание

Публикация   13:58     29 Юни, 2024 /     ОП „Русе Арт“   /     103

Във фоайето на Доходно здание бе открита изложба с отличените творби от първия Международен конкурс за карикатури „Вода – Река – Хора“. Повече от 260 участници от 67 държави се включиха в творческата надпревара, организирана от Община Русе, ОП „Русе – Арт“ и Съюза на българските художници – секция „Карикатури“.

 Събитието бе уважено от заместник–кмета Здравка Великова, която приветства дошлите да разгледат творбите.

 „Денят на река Дунав, който честваме днес, е чудесен повод русенци и гостите на града да се насладят на всички тези духовити и оригинални произведения. Изложбата ни кара да погледнем от друг ъгъл към мястото на хората в природата и да осъзнаем колко важен принос имаме в нейното съхранение“, каза заместник–кметът.

 По време на официалното откриване на експозицията директорът на ОП „Русе – Арт“ Мариан Савов и Валери Александров – председател на журито и на секция „Карикатури“ на Съюза на българските художници, обявиха имената на победителите. Творбите бяха оценявани от международно жури в състав Ивайло Цветков – България, представител на Община Русе и художниците Фернандо Пика – Колумбия, Фан Линтао – Китай, Фади Абу Хасан – Норвегия и Нади Бенаджи – Мароко, които оцениха всички изпратени рисунки.

Изложбата ще остане във фоайето на Доходно здание през следващите 2 седмици, а след това ще бъде разполагана на различни места в града. Предвижда се да бъде издаден и електронен албум с всички карикатури, участващи в международния конкурс.

Културен Афиш
Концерт на Биг Бенд Русе на

Прочети още