Facebook

Изложба живопис на Марио Николов и Стефка Николова в рамките на Великденски арт салон Русе 2022

На 18 април във фоайето на Доходно здание от 17.30 ч. ще бъде открита изложба живопис на двама творци, събрани в семеен и творчески тандем - Стефка Николова и Марио Николов.

Изложбата „ ДОКОСВАНЕ“ в картини и стихове ще представи пред публиката на Великденския Арт салон, организиран от ОП “Русе арт“, най-новите творчески вдъхновения на двамата партньори Стефка и Марио Николови.

Стефка Николова е родена през 1963 г. във Враца. Завършва училището по художествена обработка на камъка в с. Кунино (1982). Следва в МГУ „Св. Иван Рилски”, София. От 1992 г. до 2013 г. работи като графичен дизайнер. От 2007 г. твори активно в областта на иконописта. Нейни произведения са притежание на ценители на сакралното изкуство в Австрия, България, Великобритания, Германия, Испания, Италия, САЩ, Франция, Чехия, Швейцария, Швеция и Финландия. От 2013 г. живее във Виена. Работи в световноизвестния музей „Албертина“ (Albertina Museum).

Марио Николов е роден на 14 февруари 1964 г. в София. През 1982 г. завършва училището по художествена обработка на камъка в с. Кунино, Врачанско. В периода 1992 - 1993 г. учи графичен дизайн и реклама в Колежа към Журналистическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски”. Работи в областта на живописта, приложните изкуства и графичния дизайн.

Художникът е познат на русенската публика от 2007 г., когато книгата му „Джаз слушат мечтите ми” е представена с мултимедиен спектакъл в XXX Национална джаз среща в Русе.

В края на миналата година той получи Награда за живопис на Осмото международно биенале „Изкуството на миниатюрата”, Русе 2021. На награждаването М. Николов сподели: “От почти две години живеем във „време на преформатиране” . Кой, кога, къде, как, с каква цел е решил да промени света: спорни, трудни въпроси, чийто отговор е сложен, нееднозначен, но едно нещо е много важно: човешката цивилизация не трябва да допуска да бъдат „преформатирани” Истината, Вярата, Надеждата, Любовта. Защото случи ли се това, то тогава не само всеки от нас, но и животът ни, ще бъде превърнат в евтин банален артикул, маркиран за по-сигурно с вездесъщия кюар-код (OR)...“

На откриването на изложбата публиката ще има възможност да чуе стари и нови поетични творби посветени на “Животът… Красотата, във всичките й измерения… Музиката… Литературата… Слънцето.“ Нещата, които вдъхновяват творчеството на Марио Николов.

  Добави в моя календар