Facebook

Христо Явашев и Жан Клод. Почит към неговия живот и художествени проекти

"Христо Явашев и Жан Клод. Почит към неговия живот и художествени проекти"
20 юли - 20 август 2022 г.

От 20 юли в Художествена галерия - Русе е подредена изложба от колекцията на Американска фондация за България, посветена на Христо Явашев и Жан Клод.

"Колекцията на Американска фондация за България (АФБ) от творби на Христо Явашев – Кристо и Жан Клод, неговата съпруга, спътница в живота и съавтор в множество общи проекти, представя техния и неговия творчески път в рамките на няколко десетилетия от 1958 до 2003 година. Още когато създадохме фондацията, имахме намерение да представим пред българска публика различни достижения на българи от Америка, а сред тях Христо Явашев е вероятно най-известният българин от ново време, успял и станал популярен в цял свят. Колекцията на АФБ е събирана в продължение на повече от десет години, като оригиналните работи са придобивани на вторичния пазар за изкуство. Тя представя разнообразие от проекти на Кристо и Жан Клод с повече от една работа, като едновременно показва такива творби, с които художниците са финансирали своите скъпи проекти. А именно това са оригинални офсетови цветни литографии, които често са публикувани в ограничени тиражи или пък са отпечатани на специална хартия – копринена или вълнена. В колекцията са събрани тематично и хронологично проектите, като се започне от серията Ранни творби 1958-69 и се премине през Опакован бряг, Австралия, 1969, Завеса на Долината, Колорадо, 1970-72, Опакованият Райхстаг 1971-95, Опакованият мост Понт Ньоф 1975-85, Опаковани пътеки, Канзас сити, 1977, Мастаба в Абу Даби, 1979, Чадърите, 1991, проект, осъществен в САЩ – в жълто, и в Япония – в синьо, Над реката, проект за река Арканзас, 1993, Опаковани дървета, Швейцария, 1997-98, проекта Стената, 1999, и последния в нашата колекция проект Портите на Ню Йорк от 2003 година. През следващите години, чак до 2021, Кристо, а след смъртта му и неговият племенник и най-близък помощник Владимир Явашев, реализираха още няколко проекта, които засега не са част от нашата колекция. Но така пък ще имаме какво още да търсим и да събираме и занапред.

Днес искаме да покажем на българската публика това, което сме събрали досега. Изложбата с творби от колекцията на Американска фондация за България „Христо Явашев, почит към неговия живот и художествени проекти“ започва да пътува из България през юни 2022 от Добрич, родния град на Дико Михов, съосновател и първи президент на АФБ. През юли и август ще гостува в Русе, през септември в Сливен, а преди да се върне обратно в САЩ, ще бъде показана в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ през октомври в София. Намерението ни беше да споделим удоволствието и преживяването да се докосне до тези творби и българска публика, която досега не е имала възможност да се наслади на творчеството на Кристо и Жан Клод."

  Добави в моя календар